SHEMO הקונדיטוריה - אירוח מלוח

"יש בבית משהו טעים"?
כעכים מלוחים הם תשובה די טובה לשאלה הזאת, והם גם די קלים להכנה...

מזג האוויר מתחמם, ואיתו מגיע החשק לנשנוש קטן, קליל ולא מתוק, שאפשר גם לקחת החוצה בלי שיתקלקל. הבאתי תי לכם לכם ארבעה אר מתכונים כאלה, שמתאימים למבוגרים ולילדים, לאירוח, לצריכה ביתית או לקחת לעבודה. קל להכין, קל לשמור וטעים-טעים.

14.06.2013 - פורסם בעיתון ישראל היום, מהדורת סוף השבוע

 
מיקי שמו
צילום: איתיאל ציון.
 

 
 
מיקי שמו
צילום: איתיאל ציון.
 

מקלות מלוחים עם גבינות ועשבי תיבול:

עוגיות מבצק עלים שעובד נהדר עם גבינות קשות, ובמקרה שלנו גם עם צמחי תבלין. את בצק העלים יש להפשיר לילה קודם במקרר

החומרים (לכ-40 מקלות):

• 500 גרם בצק עלים מוכן

לציפוי:

• 20 גרם קמח
• 100 גרם גבינת קשקבל מגוררת
• 100 גרם גבינת פרמזן מגוררת
• 2 כפות תימין טרי
• 2 כפות זעתר מיובש
• 5 גרם מלח
• 2 ביצים טרופות

בקערה מערבבים יחד את הגבינות. מוציאים את הבצק מן המקרר ומרדדים אותו על שולחן עבודה מקומח לעלה בעובי כחצי ס"מ. מברישים את הבצק בביצה טרופה ומפזרים מעל את תערובת הגבינות ואת עשבי התיבול והמלח.

מגלגלים מערוך על תערובת הגבינות ועשבי התיבול, כדי שיידבקו לבצק. חותכים לרצועות ברוחב 1.5 ס"מ ומגלגלים לספירלה: מניחים כל יד על קצה אחד של רצועת הבצק ומגלגלים את היד לכיוונים מנוגדים. מסדרים את הרצועות במרחק שני ס"מ זו מזו ולוחצים את הקצוות של כל רצועה כלפי נייר האפייה.

מקררים את המקלות חצי שעה, מחממים תנור ל-200 מעלות ואופים 17-15 דקות, עד להזהבה. מצננים ומאחסנים בכלי אטום.

עוגיות "פיצוחים" ותערובת שומשום:

עוגיות שמתאימות במיוחד לצד גבינות, מטבלים ואפילו בירה עם חברים. כשאני מוזמן למפגש קבוצתי של גברים (בדרך כלל צפייה באירוע ספורט כלשהו), אני חייב להביא קופסה או אפילו שתיים מהעוגיות הנהדרות האלה.

חשוב לזכור שלוקח להן קצת יותר זמן באפייה עד שמתקבל הגוון הזהוב הרצוי, אבל הסבלנות משתלמת.

החומרים (לכ-50 עוגיות):

• 200 גרם קמח ( 1 ו-3/4 כוסות)
• 75 גרם קמח מלא (1/2 כוס)
• 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 60 גרם מים (1/4 כוס)
• 5 כפות שמן זית
• 10 גרם סוכר (כף)
• 5 גרם מלח (כפית)
• כפית חומץ תפוחים

לקישוט:

• 1 ביצה טרופה
• 5 גרם מלח גס (כפית)
• 50 גרם שומשום לבן
• 25 גרם שומשום מלא
• 25 גרם שומשום שחור

במיקסר עם וו גיטרה מערבלים את הקמחים והחמאה במהירות איטית כחמש דקות, עד לקבלת תערובת פירורית דקה. מוסיפים מלח, סוכר, מים, שמן זית וחומץ תפוחים ומעבדים עד לקבלת בצק לא לגמרי אחיד. מסיימים את הלישה באופן ידני על שולחן העבודה, עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומקררים חצי שעה.

מערבבים את המלח והשומשום. מחממים תנור ל-170 מעלות. מרדדים את הבצק לעובי חצי ס"מ, מברישים בביצה ומפזרים מעל את תערובת השומשום והמלח. עוברים על הבצק במערוך כדי שהשומשום יידבק.

חותכים את הבצק למלבנים בגודל 6X2 ס"מ ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים כ-20 דקות, מצננים ומאחסנים עד כעשרה ימים בכלי אטום.

כעכים מלוחים עם אורגנו:

עוגיות מלוחות ופריכות מאוד, הודות לשימוש באבקת אפייה, שצורתן כמו בייגלה בשקיות שקונים ברשתות, אך מעט גדול יותר.
אני כמובן שידרגתי אותן והוספתי להן חמאה, שמן זית וזעתר.

 

 

 

החומרים (לכ-70 עוגיות):

• 560 גרם קמח (4 כוסות)
• 20 גרם אבקת אפייה (2 שקיות)
• 200 גרם חמאה רכה
• 150 מ"ל מים (2/3 כוס)
• 100 מ"ל שמן זית (1/2 כוס)
• 2 כפות אורגנו טחון
• 5 גרם מלח (כפית)

לציפוי:

• 100 גרם שומשום (3/4 כוס)
• 50 גרם שומשום מלא (1/4 כוס)
• רבע כוס שמן זית
• 2 כפות אורגנו

בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבבים במהירות איטית קמח, אבקת אפייה וחמאה עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים לקערה אורגנו, מלח, מים ושמן זית ומעבדים רק עד לקבלת בצק אחיד. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לחצי שעה.

מחממים תנור ל-170 מעלות. יוצרים מהבצק שלושה גלילים בקוטר שלושה ס"מ וחותכים מהם חתיכות בצק בעובי כס"מ אחד. מגלגלים כל יחידה לגליל ברוחב 1/2 ס"מ ויוצרים צורת בייגלה ברוחב כשישה ס"מ.

מערבבים בקערה את השומשום והאורגנו. טובלים את חלקו העליון של כל בייגלה בשמן זית ומייד לאחר מכן בתערובת השומשום והאורגנו.

מניחים את הכעכים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ברווח של שני ס"מ זה מזה. אופים כ-35 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות. מצננים בטמפרטורת החדר ומאחסנים בכלי אטום כעשרה ימים.

"קעקים" מסורתיים מבצק שמרים, עם גרגרי אניס:

עוגיות סבתא מתובלות באניס עם טריק של הוספת שמרים טריים המקנה פריכות ועדינות לכעכים המסורתיים. אני הוספתי ציפוי שומשום כדי להקנות מראה אותנטי וייחודי. אני בטוח שלאחר הפעם הראשונה שתכינו אותם לא תפסיקו, והם יהיו זמינים תמיד בצנצנת העוגיות.

החומרים (לכ-50 עוגיות):

• 3 כוסות (420 גרם) קמח מנופה
• 5 גרם אבקת אפייה (כפית)
• כפית שמרים טריים (מקוביית שמרית)
• 150 גרם חמאה רכה (או מרגרינה ללא תוספת מלח)
• 1/2 כוס שומשום מלא (70 גרם)
• 1/3 כוס מים (80 מ"ל)
• 1/3 כוס שמן קנולה (80 גרם)
• כף גרגרי אניס (10 גרם)
• כף מלח (10 גרם)

לציפוי:

• 2 ביצים טרופות
• כוס שומשום לבן (140 גרם)

בקערת מיקסר עם וו לישה מערבלים במהירות איטית קמח, חמאה קרה, אבקת אפייה, שמרים, שומשום מלא, גרגרי אניס ומלח עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את המים והשמן וממשיכים לערבב במהירות בינונית עד שמתקבל בצק אחיד.

מכסים את קערת המיקסר ונותנים לבצק לנוח כשעה בטמפרטורת החדר, כדי שיהיה נוח לעבודה. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים ומגלגלים כל חלק לגליל בקוטר שלושה ס"מ. חותכים את הגלילים לכ-50 חלקים בעובי ס"מ, מגלגלים כל חתיכה לגליל בקוטר ס"מ ומהדקים לטבעת.

מחממים תנור ל-170 מעלות. טובלים כל טבעת בביצה טרופה ולאחר מכן בתערובת השומשום. אופים כ-35 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מעט, מצננים ומאחסנים בכלי אטום עד עשרה ימים.

בתאבון!

 

 


 
 
 
 
  fly  
קונדיטוריית שמו בפייסבוק